tiistai 25. maaliskuuta 2014

QR-koodi

Mikä QR-koodi on ?


"QR -kooditekniikka on kehitetty Japanissa jo 1990 -luvun alkupuolella. Alunperin se on kehitetty teollisuuden tarpeisiin - nopeaan liukuhihnalla kulkevien kappaleiden seurantaan. QR -koodi tulee englannin kielen sanoista "Quick Responce".
Tyypillisesti QR -koodeilla halutaan välittää osoitelinkki mobiileihin päätelaitteisiin. QR -koodiin kirjoitetaan esimerkiksi tuotteen sivun osoite. Asiakas voi lukea koodin älypuhelimensa viivakoodin lukijalla, joka puolestaan osaa avata koodiin kirjoitetun osoitteen suoraan www -selaimeen. Loppukäyttäjä pääsee siis nopeasti halutulle internet -sivulle ilman osoitteen kirjoittamista. Mobiililaitteilla kirjoittaminen on yleisesti hyvin hidasta ja QR -koodin hyödyntäminen nopeuttaa sivuille pääsyä huomattavasti. Hyvällä tuurilla sivuilla kävijä tekee sivusta kirjanmerkin ja palaa uudelleen.

QR -koodi voidaan painaa käytännössä mihin tahansa mainokseen tai esitteeseen. Se voi olla esimerkiksi katumainoksessa, jolloin ohikulkijat pääsevät helposti ja nopeasti halutulle internet -sivulle. QR -koodi voi olla vaikka luontopolulla tietyssä kohteessa ja siitä aukeava linkki kertoo lisätietoja kohteesta. Se voi löytyä bussin kyljestä, käyntikortista tai vaikka hotellihuoneesta.
Printtimediassa QR -koodia käytetään niin ikään ohjaamaan internet -sivulle. Esimerkiksi tuotemainoksissa halutaan usein enemmän tietoa kuin itse mainokseen on mahdollista laittaa. QR koodi antaa lisää mahdollisuuksia."
Lähde: qr-koodit.fi
Ja miten käytät qr-koodia opetuksen välineenä? Jos sinulla on käytössäsi tablet-laitteita tai oppilaat käyttävät omia älypuhelimiaan, voit tehdä heille esimerkiksi tehtäviä qr-koodien taakse. Yllä mainitulla luontopolulla voisi olla vain qr-koodit näkyvillä ja niistä aukeaisivat lisätiedot mobiililaitteella. Voit myös tehdä monivalintatehtäviä esimerkiksi Googlen lomakkeella ja koodata ne qr-koodin taakse, jolloin saat vastaukset suoraan Driveen eikä oppilaiden tarvitse tehdä tehtäviä kynällä ja paperilla maastossa tai missä ikinä kulkevatkin. Koodauksen voi tehdä esimerkiksi täällä tai täällä, mutta monia muitakin sivustoja löytyy googlaamalla qr code generator.

qr code

Tämän qr-koodin takaa löytyy esimerkiksi Google Drivessa tekemäni sanaluokkatesti. Tarvitset mobiililaitteeseesi qr code readerin, jotta saat tämän avattua. Voit ladata sen ilmaiseksi AppStoresta tai Play-kaupasta. Löytyy haulla qr reader ja valitset vain vaihtoehdoista mieleisesi. Ladattuasi avaa qr-code reader ja kohdista mobiililaitteesi  siten, että yllä oleva koodi näkyy mobiililaitteesi näytöllä. Ohjelma siirtää sinut nettisivulle (joissakin versioissa joudut täppäämään näyttöä, että lukee koodin ja siirtää sivulle).

Nopeuttaa monessa asiassa eikä koodien luonti vie montaa minuuttia. Suosittelen.

- Piituski -

1 kommentti:

  1. Hei Piia! Hienoa löytää sut tällaisia miettimästä! Ja arvostus nousee kohisten, kun käytät oikeita termejä. Ministeriötä myöten olen kuullut puhuttavan "aipädeistä" ja "aifouneista" vaikka tuotenimivapaa ja oikea nimitys olisi olemassa.

    Tsemppiä tämän ylläpitoon ja tsemppiä toukokuuhun. Kohta se alkaa...!
    t. Antti Oulusta

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!