lauantai 8. helmikuuta 2014

Padlet: interaktiivinen seinä missä ja milloin vain!

Padlet on interaktiivinen seinä. Kun luot seinän ja jaat siihen linkin, voivat muut osallistujat kirjoittaa seinälle tuplaklikkaamalla ja se näkyy kaikille. Todella kätevä, jos pitää tehdä pikainen kysely tai esimerkiksi kerrata, mitä on jäänyt viime tunnilta oppilaille mieleen.
 
Padlet toimii osoitteessa padlet.com. Sinun lisäksesi osallistujilla tulee olla tietokone tai jokin mobiililaite, jolla he pystyvät seinälle kirjoittamaan. Jotta seinää voidaan tarkastella yhdessä, helpottaa kovasti, jos sinulla on käytössäsi tietokoneeseen liitetty videotykki.
 
Alkunäkymä on tällainen, kun alat luomaan seinää. Klikkaa Build a wall.
 
 
Seuraavaksi avautuu seinä. Voit muokata taustakuvaa (wallpaper) ja layoutia kohdasta Modify wall. Muut eivät tätä voi oletusasetuksen mukaisesti tehdä, vain sinä, joka luot seinän.
 
 
Layoutin muokkaus:
Freeform tarkoittaa, että kirjoituslaatikot ovat sikin sokin, kuten alla.
 
 
Kun säädät Layoutin kohtaan Stream, kommentit järjestetään allekkain.
 
 
 
Taustakuvia on vaikka millä mitalla. Voit valita itsellesi ja aiheellesi sopivimman. Muista kuitenkin, että jollakin voi olla vaikeaa keskittyä tekstiin, jos tausta on kovin kirjava!
 
 
 

Kun jaat seinän linkin muille osallistujille, voit kopioida padlet-linkin osoitekentästä ja lyhentää sen bit.ly :ssä tai urly.fi :ssä. Siitä olen postannutkin jo aiemmin täällä.

 
 
Padletin jakomahdollisuudet ovat kaikin puolin erinomaiset. Kun klikkaat oikealta auki Share-valikon, saat pitkän listan mahdollisuuksia, miten jakaa seinä. Voit esim. upottaa seinän blogiin, jakaa facebookissa tai käyttää QR-koodia seinän jakamiseen.
 
 
Seinälle kirjoittajat eivät voi muokata tai poistaa muita kuin oman kommenttinsa. Sinä seinän luojana voit kuitenkin poistaa myös osallistujien kommentteja tarvittaessa. Voit myös siirtää kommenttilaatikoita tai vaihtaa layoutin, jos laatikot menevät paljon päällekkäin.
 
Sen lisäksi, että seinälle voi kirjoittaa, sinne voi myös jakaa linkkejä, kuvia ja videoita.
 
Nyt voitkin testata käyttäjänäkökulmasta Padletia:

-Piituski-

 

9 kommenttia:

  1. Onpas tosi hyvä, kun oon yrittäny keksiä miten tällaista systeemiä vois pienten kanssa tehdä. Mutta tämä vois olla helpompi kuin skydriven kautta käytettävät seinät, joihin lasten pitää kirjautua sisään. Ja ei muuten toimi tuo kuva, ei siihen voi klikata ja kirjoittaa, jos se oli tarkoitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asetukset olin unohtanu tallentaa.. Nyt pitäs toimia. Kiitos :)

      Poista
  2. Kaikista kännyköistä ei ilmeisesti pysty lähettämään kuvia? On tätä seikkaa esitelty jossakin laajemmin (siis eri kännymallien yhteensopivuutta tai tarvittavia lisäasetuksia)? Kyselee MarkkuS.

    VastaaPoista
  3. Hei Markku! Mitään faktatietoa en löytänyt mistään, mutta käyttäjäkokemusten kautta selvisi, että joidenkin Lumioiden kanssa on ilmeisesti ollut ongelmia käyttää Padlet-seinää.

    VastaaPoista
  4. Hei! Padlettiin liittyvä kysymys.... Luon seinän ja annan osoitteen sekä privacy- kohdasta salasanan. Kirjoitan osoitteen ja aukeava sivu vaatii salasanan. Kirjoitan salasanan ja pääsen sisälle. Mutta seuraavalla kerralla, kun menen jälleen sivulle ja klikkaan osoitepalkista osoitteen auki, minä olen suoraan sivulla enkä tarvinnut salasanaa.

    Miksiköhän tapahtuu näin? Miksei salasanaa enää tarvitakaan? Tai mitähän teen väärin?
    Haluaisin luoda luokalleni oman pulina- sivun, jonne kukaan muu ei pääsisi. Nythän olisi niin, että jos koulun koneelta joku löytää osoitteen, niin pääsee sisälle katsomaan meidän juttuja ja "sekoittamaan" pakkaa!
    Tämä olisi niin kiva ja helppo ympäristö oman luokan sosiaaliselle ympäristölle, kun ei tarvita sp-osoitteita. Olen alakoulussa opettajana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jaana! Ilmeisesti on niin, että se jää sivuhistoriaan tai evästeisiin (eikä muuten auta vaikka sivuhistorian poistaakin) ja sitä kautta sinne pääsee. Suosittelen käyttämään incognito-ikkunaa. Windowsissa oikeassa yläkulmassa kolme viivaa -> Uusi incognito-ikkuna. Testasin. Kun avaat incognito-ikkunan ja käytät salasanalla suojattua padlet-seinää siinä ja lopuksi suljet ikkunan ruksista, seuraava ei pääse sivuillenne :) Toivottavasti tästä oli apua.

      Poista
  5. Kiitos tiedosta! Kokeilen, kun ehdin. Olen itse noviisi TVT - juttujen käyttämisessä opetuksessa paitsi tiedonhaku, tekstinkäsittely jne. Nyt olen päättänyt ottaa niskasta kiinni ja näitä juttuja mukaan opetukseen. Padletin olen löytänyt tämän lukuvuoden aikana.... Oppia ikä kaikki, pakko on vanhan opettajatkin myönnettävä ja otettava lusikka kauniiseen käteen.....
    Tämä sinun blogi on hyvä ja oikein ymmärrettävästi kirjoitettu. Kiitos! Palaan ehkä taas joskus asiaan. Hyvää talven jatkoa!

    VastaaPoista
  6. Kokeilin. Sain sen tehtyä Google Chromella. Explorerilla ei löydy kolmea viivaa.
    Täytyy katsoa vielä koulussa, kun siellä taas koko homma toimii Linuxissa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!